Significant Projects

Mike Speak Associates have provided structural engineering services on significant projects of particular complexity.

 

Project completed

Award-winning Substantial Extension and Alterations to Countryside Property, West of Worcester

The original dwelling was a two storey detached oak-framed building in extensive grounds, in an area of outstanding natural beauty on a sloping site close to the River Teme.

The Client wished to extend the living accommodation significantly, encompassing the magnificent views across the open countryside and woodland. Click to find out more... 

 

 

RyallChaseThumbnail

Large Extension and Alterations to Bungalow, Ryall Chase, Upton upon Severn, Worcestershire

Mike Speak Associates were engaged directly by the client to provide structural engineering services on this interesting domestic project which included a large extension and alterations to a detached bungalow near Upton upon Severn.

 

The original bungalow included an attached conservatory, utility and garage - all to be demolished. Click to find out more...

 

 

Almley Wooton interior

Extension to Grade II listed Friends’ Meeting House, Almeley Wootton, Herefordshire

The client’s brief was to provide a new extension to complement the original building, be as sustainable as possible, facilitate good use of the existing site but minimise impact on the environment.  In addition, the existing building needed to be brought up to date to comply with Equality (disabled access) legislation. Click to find out more...

 

 

 

 

 

LC1

Loft Conversion to a Modern Property in Toftdale Green, Worcester

 

Mike Speak Associates were engaged to provide structural engineering services for an extensive loft conversion on a modern two storey property in Worcester.

The existing roof structure included proprietary timber trussed rafters spanning between front and rear walls. Click to find out more...

 

 

 

 

 

LC1

Malvern Council House Conservatory - Refurbishment and Repairs for Malvern Hills District Council.

 

The conservatory was a substantial glazed structure attached to the rear of The Council House in Avenue Road, Malvern.

The conservatory included 3mm thick single glazing and was in poor condition where water had penetrated the envelope.

The roof included frames with a segmental timber top member with pairs of metal cross ties. Two additional ties had been added at eaves level after the original construction, presumably to overcome a weakness. Click to find out more...